Vesnický skanzen vstoupil .....

05.03.2016 09:04

Vesnický skanzen v Ležnici vstoupil do nové sezony. Expozici tvoří dobové světnice i třída obecné školy

Vesnický skanzen v Ležnici u Horního Slavkova    Foto: Zdeněk Trnka

V osadě Ležnice u Horního Slavkova je vesnický skanzen v provozu od léta 2015. V areálu původního statku ho vybudovali manželé Jan a Iveta Soukupovi. Základ expozice tvoří rekonstruované selské stavení z počátku 20. století.

Současný vzhled usedlosti ale respektuje původní vzhled objekt jen částečně. Před opravami byl totiž ve špatném technickém stavu. 

Expozice skanzenu láká hlavně na dobové světnice. Například kuchyň z 50. let vybavenou dobovým nábytkem. Dále špajz, vejminek, ložnici anebo kancelář správce. Do přízemí objektu je umístěna i hospodářská část, ve které je řada dobových mechanismů. 

V prvním patře je největším lákadlem třída obecné školy. Jde o kopii původní učebny z nedalekého stavení. Původní vybavení se ale ztratilo, a současní majitelé statku museli třídní lavice a katedru nahradit nábytkem sice historickým, bohužel ale dovezeným z jiných části republiky. 

Součástí expozice je také stylizovaná síň tradic, upozorňující na 50. a 60. léta dvacátého století. Na období budování socialismu upozorňuje i pískovcové sousoší Stalina s pionýrem. To získali majitelé skanzenu jako zápůjčku od města Karlovy Vary. 

Na dvoře usedlosti zaujmou návštěvníky zejména historické saně pro panstvo a dva staré traktory. Expozice se postupně rozrůstá. Cílem pro nejbližší období je dokončit opravy seníku, který je stále v takřka původním stavu. 

Část rekonstrukce statku a jeho proměnu usedlosti ve skanzen pomáhaly zaplatit fondy Evropské unie. Vstupné je proto symbolické a otevřeno je denně. Zájemci by se měli objednat telefonicky či prostřednictvím internetu. 

Historii a rekonstrukci objektu podrobně mapují webové stránky. Nově se navíc Ležnický skanzen prezentuje na Facebooku. Z centra Horního Slavkova je cesta ke skanzenu dokonale značena, a návštěvníci nemohou zabloudit. 

 

Autor:  Zdeněk Trnka

Pořad: Zprávy  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: každý den v celou hodinu a 05:30, 06:30, 07:30  |  Délka pořadu: 4 minuty